Αποφθεγμα

------>7 Πράγματα που δεν πρέπει να έχεις:<------

1) Πλούτο χωρίς μοχθο
2) Γνώση χωρίς χαρακτήρα
3) Πολιτική χωρίς αρχές
4) Απόλαυση χωρίς συναίσθημα
5) Εμπόριο χωρίς ήθος
6) Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
7) Αγάπη χωρίς θυσία...

Μαχατμα Γκάντι.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Τροφίμων κατά τη διάρκεια των ετών 1990-2012


Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων-ΔΤΤ (στην αγγλική Food Price Index- FPI), αποτελεί ένα στατιστικό μέτρο που δείχνει την μηνιαία μεταβολή των διεθνών τιμών ενός συνόλου τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα ο FPI αποτελείται από 5 δείκτες, οι οποίοι με την σειρά τους αντιπροσωπεύουν ένα καλάθι τροφίμων. Οι δείκτες που αποτελούν των FPI είναι οι εξής. 1) Δείκτης Τιμών Κρέατος (Meat Price Index) 2) Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών (Dairy Price Index) 3) Δείκτης Τιμών Ζάχαρης (Sugar Price Index) 4) Δείκτης Τιμών Δημητριακών (Cereal Price Index) 5) Δείκτης Τιμών Ελαιών/Λιπων (Oils/Fats Price Index).
Οι υπο-δείκτες αυτοί που συντελούν τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων περιλαμβάνουν ένα σύνολο τιμών τροφίμων. Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος αποτελείται από εννιά είδη κρέατος, ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών από πέντε γαλακτοκομικά προϊόντα, ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης από τέσσερα είδη ζάχαρης, ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών από είκοσι έξι είδη δημητριακών και τέλος ο Δείκτης Τιμών Ελαιών/Λιπων από έντεκα είδη ελαιών/λιπών. Συνολικά ο FPI αποτελείται από πενήντα πέντε τιμές τροφίμων.
Στην μελέτη αυτή, θα εξετάσουμε την μηνιαία, τριμηνιαία και ετησία διαχρονική μεταβολή της τιμής του FPI. Έχουμε στην διάθεσή μας τόσο τις τρέχουσες όσο και τις αποπληθωρισμένες τιμές, οπότε θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε τα δυο αυτά μεγέθη. Επίσης θα εξετάσουμε αν υπάρχει περιοδικότητα στην εξέλιξη του FPI, καθώς και μερικά σημαντικά γεγονότα τα οποία επηρέασαν σημαντικά τον δείκτη.

Donwload 1
Donwload 2
Donwload 3

-----------------------------------------------------
Αν βρισκετε ενδιαφερον το blog και τις οικονομικες αναλυσεις,συζητησεις προσφερετε μια δωρεα στο PayPal για να αναρτησουμε περισσοτερο και πιο ποιοτικο υλικο, καθως και θεματα με βασικες οικονομικες αρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου